onsdag 22 december 2010

Risgrynsgröt/ Ris á la malta

Gröten kommer från min vän Sandra & ris á la maltan från Leilas Home Delivery.

Gröt

2 1/2 dl grötris
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk smör
1,25 l mjölk, Åsens gammaldags mjölk ska det vara
2 kanelstänger
0,75 dl socker

Sätt ugnen på 100°.
Koka ihop grötris, salt, vatten & smör ca 10 minuter, tills allt vatten är borta.
Häll i mjölken & kanelstängerna. Låt koka ihop ordentligt.
Sätt in kastrullen i ugnen & rör ordentligt i gröten efter 1 h. Låt stå ytterligare 15-20 minuter i ugnen.
Ta ut gröten & rör i sockret, rör om.

Ris á la malta

risgrynsgröt
5 dl vispgrädde
3 dl matyoghurt
1 st vaniljstång, färsk
0.5 sats apelsinpuré(se nedan)

Apelsinpuré

0,5 st apelsin, med skal
3 dl florsocker

Ingefärsrörda hallon

500 g hallon, frysta
0.5 dl rörsocker
1 tsk ingefära, malen

Vispa grädde med skrapad vaniljstång. Skär apelsinen med skalet på i bitar.
Mixa apelsin (med skal) och florsocker i mixer med knivblad till en slät puré.
Blanda gröt med matyoghurt och sedan med grädde, smaksätt med apelsinpurén.
Rör samman lätt tinade hallon, socker och ingefära.
Toppa yoghurtmaltan med rörda hallon  & servera.

Inga kommentarer: