Världens bästa lussebullar! Lite krångligare att gör men det är det värt.
Ca 35-40 st
125 g margarin
2 dl socker
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
250 g kesella
75 g söt jäst
1 tsk hel kardemumma
2 kuvert saffran
ca 17 dl mjöl
Pensling & garnering
russin
1ägg
2 msk vatten
1/2 krm salt
pärlsocker
Börja med att röra matfett, socker & salt till en ljus & porös massa.
Värm mjölken & kesellan till fingervarm temperatur & häll blandningen över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ett par matskedar av den porösa matfettsblandningen. Stöt kardemumman tillsammans med saffranet & blanda ner i vätskan.
Blanda ner ca 12 dl av mjölet & arbeta snabbt samman till en slät men lös deg. Täck med en bakduk & låt degen vila i ca 30 minuter.
Tillsätt den sparade matfettsblandningen & resten av mjölet i fördegen & arbeta nu samman till en blank & smidig deg.
Forma degen till en längd som skärs upp i mindre bitar. Rulla ut degbitarna & forma till lussebullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt & tryck ner russin i dem. Ställ att jäsa till dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Pensla de färdigjästa bullarna med ägg som vispats samman med lätt salt & vatten. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 6-7 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar