söndag 12 december 2010

Lussekatter

Saftiga & goda lussekatter med kesella.

100 g margarin
5 dl mjölk
1-2 pkt saffran
50 g jäst
1 krm salt
2 dl strösocker
1 burk kesella
ca 15 dl mjöl
ägg till pensling
russin

Smält margarinet & häll i mjölken. Stöt saffranet fint & blanda ner det i degspadet, låt bli fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke, lös upp det med lite degspad & häll sedan på resten. Tillsätt salt, socker, kesella & det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt, ca 40 minuter.
Ta upp degen & knåda den smidig. Forma till lussebullar. Låt dem jäsa övertäckta i 40 minuter.
Pensla med ägg och sätt dit russin. Grädda i 225°, 5-7 minuter.

Inga kommentarer: