söndag 24 oktober 2010
Fläskfilègratäng
Detta receptet hittade jag på nätet någonstans. Väldigt gott tycker jag.
Perfekt helgmat.
4 personer
500 g fläskfilé (eller oxfilé)
200 g färska champinjoner
1 msk margarin
salt, peppar
Sås:
1 gula lökar
1 msk margarin
2.5 dl matlagningsgrädde
2 tsk mjöl
1 dl mjölk
1 st köttbuljongtärning
2 msk rött vin
Potatismos:
1/2 kg potatis, mjölig sort
3/4 dl mjölk
1 msk smör
salt, peppar
Topping:
1 dl riven västerbottenost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan. Finhacka löken och stek den i stekpannan där köttet och svampen stekts. Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk och vin. Smula i buljongtärningen. Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen. Lägg köttet och svampen i mitten av formen och häll över såsen. Toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Servera med en sallad.
Etiketter:
Bjudmat,
Fläsk och nötkött,
Gratäng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar