onsdag 22 september 2010

Sirapsrutor

Det här receptet fick jag tips om för ett år sen. Receptet finns hos Hallon & blåbär, men jag har ändrat lite i det.

ca 30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special
Värm mjölken till 37 °. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör till jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, minst 5 minuter i maskin.
Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen och arbeta den på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en ½ cm tunn kaka. Skär varje del i 14-16 bitar.
Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Om man vill ha dom lite högre och luftigare, låter man dom jäsa ytterligare ca 20 minuter, då blir dom som på bilden. Vill man ha dom åt det plattare hållet skickar man in dom direkt i ugnen.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: