tisdag 21 september 2010

Burgundisk gryta

Min favoritgryta!!!

4 port

1 kg grytbitar av nöt
3 msk mjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk margarin
2 lökar
2 medelstora morötter
4 dl rödvin
1 dl köttbuljong
1 vitlöksklyfta
rivet skal från 1 citron
2 krm timjan
2 lagerblad
2 msk tomatpurè
2 purjolökar
persilja
1 hg färska champinjoner
10 smålökar
1/2 hg bacon

Skär köttet i mindre bitar. Vänd dem i mjöl, kryddat med salt & peppar. Bryn bitarna runt om i margarin. Lägg över köttet i en gryta. Skala & skär löken i stora klyftor. Skala & skiva morötterna. Bryn grönsakerna i stekpannan efter köttet.
Lägg sedan ner grönsakerna i grytan.Späd stekpannan med buljong. Häll skyn samt rödvinet i grytan. Tillsätt pressad vitlök & kryddor samt skivad purjolök. Koka grytan på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Smaka av, tillsätt ev mer salt & peppar.
Strö över rikligt med klippt persilja. Bryn skivade champinjoner, smålök & bacon i stekpannan & blanda ner dem ca 30 minuter innan grytan är färdig.
Servera med ris & en sallad.

Inga kommentarer: