söndag 7 november 2010

Basilikamarinerade jordgubbar med vit chokladmousse & kardemummaströssel

Den här goda desserten är Fredriks favorit. Receptet har jag hittat hos matplatsen.se

4 port

2,5 dl vispgrädde
150 g vit choklad
125 g mascarpone


Marinerade jordgubbar:
Vaniljstång
8 st basilikablad
2 dl socker
2 dl vatten
1 liten nypa svartpeppar
16 st jordgubbar

Kardemummaströssel:
2 st digistivekex
2 msk mjöl
1 1/2 msk socker
1 1/2 msk smält smör
salt
malen kardemumma

Chokladmoussen: Koka upp grädden. Dela chokladen i bitar & rör ut i grädden tills den är smält. Häll upp i en bunke & ställ kallt i 8 timmar.
Vispa chokladsmeten till ett fast skum med en elvisp. Vispa mascarponen i en seperat bunke & rör sedan ner i chokladsmeten.

Jordgubbarna: Snitta vaniljstången på längden. Hacka basilikan grovt. Koka upp alla ingredienser utom jordgubbarna. Häll upp i en skål, ställ i kyl & låt svalna. Ansa jordgubbarna & skär i kvartar. Vänd ner dem i sockerlagen & låt dra några timmar.

Kardemummaströsslet: Sätt ugnen på 200°. Lägg ut kexsmulor, mjöl, socker & smält smör på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kardemumma & en aning salt. Baka till smulet fått en aning färg. Rör om då & då så allt blandas & ha koll så det inte blir bränt.

Forma ägg av moussen & lägg upp på en tallrik, lägg en hög jordgubbar vid sidan av & strö lite strössel över.

Inga kommentarer: