söndag 16 oktober 2011

Festkyckling med cidersås och sparris

Hittade receptet i min prova-på-pärm. Det var riktigt gott, ingen direkt vardagsmat utan mer helgmat. Det kommer definitivt att lagas fler gånger.

6 kycklingfileèr
smör

Marinad
saft av en lime
2 msk finhackad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Cidersås
3 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl äppelcider
3 msk kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
4 tsk maizena

Servering
2 knippen grön sparris
Ugnrostade potatis, kryddad med salt, grillkrydda och rapsolja med smak av rostad vitlök.

Marinad: Blanda ingredienserna och och gnid in kycklingen med marinaden. Låt vila ca 30 minuter.
Hetta upp smöret och bryn kycklingen på båda sidorna. Stek dem klart i ugnen ca 20 minuter.
Cidersås: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek dem blanka och mjuka i smöret utan att de får färg. Häll på vatten, cider, fond och grädde. Låt koka samman ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt. Låt koka upp.
Servering: Skär bort den nedersta delen av sparrisen. Låt koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter.Häll av vattnet och skölj sparrisen genast i kallt vatten. Serveras med rostad potatis.

Inga kommentarer: