söndag 6 februari 2011

Mannerströms potatisgratäng

Det här receptet kommer från boken Leif Mannerström Husmankost. Super gott med vitt vin i.

4-6 port

1 kg fast potatis
2 vitlöksklyftor
smör till formen
2-3 dl smakrik riven ost
några riv på en muskotnöt
2 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Skala potatisen & skär i 1/2 cm tjocka skivor. Skölj den inte. Skala & finhacka vitlöken. Smörj en ugnsform med ganska mycket smör. Varva potatisskivor med riven ost, vitlök, muskot samt salt & peppar. Häll över vinet försiktigt så att inte övriga smaker sjunker till botten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Ta ut gratängen & häll på grädden försiktigt. Grädda ytterligare ca 1 1/2 timme tills gratängen satt sig, ytan blivit vackert brun & potatisen är lagom krämig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fantastiskt god... Men det är viktigt att den får vara inne 1 1/2 timme efter det att du hällt på grädden... -det är då det händer -att den blir så där krämigt god

/Mats