söndag 27 februari 2011

Frusen marängdumletårta

Hittade det här goda receptet hos Fridas kök. Den tar lite tid att göra, men det är den värd :=) 2 dagar tar det men den kan göras innan & förvaras i frysen. Jag gjorde marängbottnarna själv men man kan ju självklart köpa färdiga.

1 tårta

4 äggvitor
1 tsk citronjuice
2 dl strösocker

Dumlegrädde
3 dl grädde
½ påse dumlekolor (jag tog lite mer än halva)

Smeten
2 dl socker
3 ägg
200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker

Dag 1; Sätt ugnen på 150 grader. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, som mall. Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner socker, lite i taget. Bred ut smeten på rundlarna men lämna 1 cm mellanrum, eftersom bottnarna flyter ut något. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar.

Dela dumlekolorna i mindre bitar. Smält dessa med grädden – grädden får aldrig koka för då går det inte att vispa den sedan. Låt svalna i kylskåp över natt.

Dag 2; Dela äggen. Vispa sockret och äggulorna pösigt. Rör i vaniljsocker och blanda i philadelphiaosten. Vispa dumlefluffen tjock och blanda i smeten. Vispa äggvitorna hårt i en bunke och vänd ner det ihop med det andra.

Tag en marängbotten och lägg i en form med löstagbar kant. Häll i hälften av smeten. Tag den andra marängbottnen och lägg på försiktigt och häll på resten av smeten. Ställ i frysen i 7-8 timmar, gärna över natten. Tag ut tårtan en liten stund före servering. Riv över nougat vid servering.

Inga kommentarer: