söndag 1 januari 2012

Schweizernöttårta

Jag gjorde en väldigt god tårta till Filippas kalas. Inte alls så mäktig som chokladtårtor brukara vara. Gör man den dagen innan så gottar den till sig ordentligt.

8-10 bitar

125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 stora ägg
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g schweizernötchoklad
100 g mörk choklad (jag använde Marabou Premium Milk 70 % cocoa filling)
1 äggula
3 dl vispgrädde

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen (ett i taget) under omrörning. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i blandningen. Rör till en smet. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam. Grädda i 200° ca 15 minuter. Låt kallna i formen.

Smält de hackade chokladsorterna i en skål över sjudande vattenbad. Ta upp skålen och låt den svalna något. Rör ner äggulan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Blanda först hälften av grädden i chokladsmeten och sedan med resten försiktigt så den behåller fluffigheten. Bred krämen på bottnen och låt kallna.

Servera med bär,

Inga kommentarer: