Jag gjorde en väldigt god tårta till Filippas kalas. Inte alls så mäktig som chokladtårtor brukara vara. Gör man den dagen innan så gottar den till sig ordentligt.
8-10 bitar
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 stora ägg
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g schweizernötchoklad
100 g mörk choklad (jag använde Marabou Premium Milk 70 % cocoa filling)
1 äggula
3 dl vispgrädde
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen (ett i taget) under omrörning. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i blandningen. Rör till en smet. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam. Grädda i 200° ca 15 minuter. Låt kallna i formen.
Smält de hackade chokladsorterna i en skål över sjudande vattenbad. Ta upp skålen och låt den svalna något. Rör ner äggulan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Blanda först hälften av grädden i chokladsmeten och sedan med resten försiktigt så den behåller fluffigheten. Bred krämen på bottnen och låt kallna.
Servera med bär,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar