lördag 7 januari 2012

Rödlöksbakelse med Löjromstoast

Enkel att förbereda och en väldigt god förrätt. Servera med ett glas kallt mousserande vin. Hittade receptet hos Louises Spis. Har ändrat lite i receptet.

4 pers

Bakelsen
1½ gelatinblad
4-5 msk finhackad rödlök
2 dl crème fraiche
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk finhackad dill
1 krm salt
En knivsudd malen vitpeppar

Toast
4 skivor surdegsbaguette
2 msk smör
100 g löjrom (minst)
1 avocado
saft från pressad citon
salt o peppar
dillvippor
manchésallad

Börja med rödlöksbakelsen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Blanda samman creme fraiche, rödlök, citronsaft, finhackad dill samt salt och peppar i en liten skål. OBS spara ca 1 msk av crème fraichen.

Smält gelatinet på svag värme i en liten kastrull tillsammans med den sparade matskeden creme fraiche. Ta av från värmen och rör ner i rödlökssmeten.

Häll upp i önskade glas och ställ dem i kylen minst 2 timmar. (Detta går även bra att göra dagen innan.)

Inför servering smörsteksbrödet. Avocadon mosas till en grov röra tillsammans med lite citronsaft, salt och peppar. Lägg sedan en sked avocadomos på baguetten och toppa med en generös hög löjrom. Stjälp upp rödlöksbakelsen på tallriken och garnera den med en dill vippa. Blanda machésallad med lite dill lägg upp på tallrikarna och pressa över lite citronsaft.


Inga kommentarer: