tisdag 19 april 2011

Potatis- & köttfärsgratäng

Detta var jätte gott. Kommer att lagas många gånger. Även detta recept har jag hittat hos Jenny.

8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
1 stor burk creme bonjour vitlök
Smör
Salt och peppar

Köttfärsröran:
500 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade tomater
salt och peppar
Santas Marias vitlökspeppar & chilipeppar från kryddkvarn
Mozzarella

Gör så här:

Ställ ugnen på ca 200 grader.
Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
Pressa i vitlök och rör efter ett tag ner chilisås krossade tomater, smaka av med kryddorna. Låt sjuda i 20 – 30 minuter på svag värme.
Under tiden gör du potatisen. Skala och skiva potatisen.
Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
Rör ihop grädde och färskost,  krydda och salta , ganska ordentligt.
Rör ihop potatis med gräddblandningen.
Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 180- 200 grader,
Ta ut ut ugnen när potatisen är mjuk och riv över mozzarella och ställ tillbaka gratängen och låt den gratineras.

Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
Serveras sedan tillsammans med en god sallad.

Inga kommentarer: