Jag bjöd min familj på älgfärsbiffar, vilket jag aldrig har gjort förut. Och det blev så fantastiskt gott. Biffarna gjorde jag efter Per Mobergs recept.
4 port
500 g älgfärs
3–4 msk ströbröd
1 dl kalvfond
1½ dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
1 kapsyl konjak
2 ägg
2 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
smör till stekning
Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
Servera med gelé, gräddsås och potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar