måndag 21 maj 2012

Fiskgratäng med tomat, curry och dragon

Min kollega kom med det här receptet och sa att jag var tvungen att prova. Och det gjorde jag, och det ångrar jag inte. Så underbart gott. Vi skrapade formen, så det kommer absolut att lagas snart igen.


1 kg potatis
1 kg färsk torsk
4 dl mjölk
1dl grädde
1 st citron
2 st tomat


300 g färska haricots verts
3 msk smör
1 st fiskbuljongstärning
1 tsk curry
1 msk färsk dragon
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatisen.
Smält smör i en kastrull och rör ut vetemjöl. Späd med mjölk lite i taget så att det inte klumpar sig. Tillsätt grädde, buljong, curry och dragon. Låt såsen sjuda 5 min.
Känn efter så att det inte är några ben i fisken. Salta och peppra efter smak på båda sidor och lägg fisken i en ugnsfast form. Skiva tomat tunt och lägg över fisken.
Smaksätt såsen med saften från ½ citron. Häll såsen över fisken och sätt in i ugnen ca 20 min.
Pressa potatisen genom en potatispress.
Koka upp haricots verts i lite lättsaltat vatten i en kastrull. Skär resten av citronen i klyftor och
servera till fiskgratängen.

Stekt fläsk med löksås


Detta är ju bara så gott. Det var första gången jag gjorde det, jag har alltid fått det hos mormor innan. Men det är ju hur lätt som helst att göra. 

4 pers

1 kg rimmat stekfläsk

Löksås
4 gula lök, stora
3 msk mjöl
2 dl mjölk
5 dl vispgrädde
1 nypa socker

Skala och hacka löken, stek den mjuk i en rejäl klick smör (den ska inte få färg utan bara börja mjukna) Pudra över mjölet och rör om med en slev tills det blivit en slät massa. Häll i mjölken och rör om tills mjölet har löst sig, häll sedan på grädden. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter. Krydda med salt efter smak och en nypa socker.

Stek fläsket knaprigt under tiden. Spara lite av fettet från pannan och rör ner i såsen som en smakförhöjare. Servera med kokt potatis och lingon.

Béarnaisesås

Hittade detta receptet hos 56 kilo. Enkel och göra och väldigt god. Jag gör den med min stavmixer.


250 g smör
3 äggulor
4 vitpepparkorn
2 schalottenlökar
Färsk dragon, färsk persilja
salt, peppar
1/2 dl vatten
1/4 dl rödvinsvinäger

Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop). Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn. Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Låt stå kallt så blir det en god, tjock, kall sås.