lördag 3 september 2011

Vaniljbullar

Sandra hade bakat vaniljbullar härom dagen och idag blev jag sugen på att också baka. Receptet kommer från Leila och självklart supergoda :=) Jag penslade bara några stycken med smält smör och socker, de andra fryser jag in. Bara att ta fram vid tillfälle, värma dem och pensla på. Som nybakta :=)

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
1.2 l vetemjöl special

Vaniljkräm

5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Gör så här

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 18 bitar och rulla till bullar.
7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.