torsdag 22 juli 2010

Vitlöksgratinerade räkor

Tycker man om räkor, tycker man om den här förrätten.

4 pers

1 kg räkor med skal
75 g margarin
1/2 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ströbröd

Skala räkorna & fördela dem i 4 ugnssäkra portionsformar. Blanda margarin, persilja & vitlök. Klicka ut kryddsmöret över räkorna & sikta över ströbröd. Gratinera snabbt ca 5 minuter i 250°.

tisdag 20 juli 2010

Creme Fraichetårta

Den här underbara tårtan bjöd svärmor mig på för 10 år sen. Sen dess har den hängt med. Så frisk & god.
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
saft från 1 citron
skal från 1 citron
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
10 digistivekex
Rör ihop äggulor, socker, vaniljsocker, saft & skal från citronen. Vispa grädden hårt vid sidan om & äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda i creme fraiche, grädde & äggvitor i äggsmeten & rör om väl. Smula digistivekexen i en pajform & häll på smeten. Ställ i frysen i minst 4 timmar. Ta fram tårtan ca 30 minuter före servering & servera med bär.

lördag 17 juli 2010

Fetaostkräm

Det här är nog det godaste jag vet just nu. Till grillat & en bakad potatis.

2 dl creme frachie (ej lätt)
100 g fetaost (Apertina classic på tetra)
salt & svartpeppar.

Mosa fetaosten & blanda med creme fraiche. Smaka av med salt & peppar. Låt den gärna stå & gotta till sig i kylen ett tag.

torsdag 15 juli 2010

Fettuchini med prosciutto och zuccini i tomatgräddsås

Den här pastarätten hittade jag hos Pernilla Wahlgren. Fredrik bara älskar den.
Har inga mått men på ett ungefär så blir det så här.

Skär 1 zuccini i strimlor & stek den i olivolja. Salta & peppra. Tillsätt 120 g prosciutto skuren i bitar. Häll i 1 burk hela tomater & ca 2,5 dl vispgrädde
Tillsätt en stor näve med riven parmesanost & låt sjuda, krydda ev med mer salt & peppar tills du får den smak du vill ha.
Koka upp 2 pkt färsk fettuchini & blanda med såsen. Servera med färskriven parmesanost.


Rulltårta med hallongrädde

Det här är min favorit när det gäller rulltårtor. Den är så god på sommaren.
20 bitar
Botten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
Fyllning:
2 dl vispgrädde
3 dl hallon
Sätt ugnen på 250°. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver & vaniljsocker & rör ner det & vattnet i äggsmeten. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra av pappret från kakan & låt svalna under långpannan.
Vispa grädden mjuk, blanda i hallonen & vispa den hård. Bred grädden över kakan & rulla ihop den från ena långsidan. Rulla in den i pappret & låt kakan ligga med skarven ner.

Tekakor


Jag föredrar tekakor med havregryn i. De mättar bätte & är mycket godare.
Ca 16 st
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 1/2 dl havregryn
150 g smör
1 dl socker
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special
Häll 4 dl mjölk över havregrynen, låt de stå & svälla i en bunke i ca 2 timmar. Smält smöret & häll på resten av mjölken & värm till 37°. Smula jästen i en bunke, häll på smöret & havregrynen. Tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet.
Knåda till en smidig deg & låt jäsa ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut till en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en skål. Lägg de på en plåt & låt jäsa ytterligare 40 minuter. Nagga dem med en gaffel innan gräddningen, grädda ca 10 minuter i 220°.


lördag 10 juli 2010

Jordgubbs- & vit chokladmoussetårta

Receptet kommer från Allt om mat special 2009. En riktigt sommrig dessert.

8-10 bitar

1 färdig marängbotten
Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
1/2 msk smör
2 äggulor
2 1/2 dl vispgrädde
Jordgubbsmousse:
1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
Chokladmousse: Smält choklad & smör över vattenbad eller i mikron. Ta bort från värmen & rör ner en äggula i taget.
Vispa grädden. Blanda ner lite av grädden i chokladen & vänd sedan ner chokladen i resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen & se till att den blir jämt fördelad. Frys ca 45 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmousse: Snoppa jordgubbarna & mixa dem till en purè. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten & socker. Dra kastrullen från plattan & låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med jordgubbspurèn.
Vispa grädden & vänd ner den i jordgubbspurèn. Häll moussen över den vita chokladmoussen. Frys tårtan i mint 4 timmar. Lårt tårtan tina i rumstemperatur i ca 30 minuter före servering. Garnera med vit choklad & myntablad.

Ljummen färskpotatis med dijon

En god potatissallad till grillat & tillsammans med en god fetaostkräm.
4 port
700 g färskpotatis
10 rädisor
1 knippe salladslök
Fetaost
1-2 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 1/2 dl rapsolja
1 näve hackad dill & persilja
flingsalt & svartpeppar
Skrubba & tvätta potatisen, koka i saltat vatten med dill. Skiva rädisorna & hacka salladslöken.
Rör ihop olja, senap & de hackade örterna. Tillsätt balsamvinäger & honung under omrörning. Smaka av med salt & peppar.
När potatisen är färdigkokt & har svalnat något så blanda ner rädisorna & salladslöken. Rör till sist ner marinaden & rör om. Låt stå & dra i 10 minuter & smula över fetaost innan servering.

tisdag 6 juli 2010

Bästa sockerkakan

En saftig & god sockerkaka som man inte kan misslyckas med. Tror att receptet kommer från tidningen Hembakat. Jag dricker gärna ett glas iskall mjölk till.

2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
1 dl kokande vatten
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg & socker pösigt, gärna med elvisp.
Blanda det torra ingredienserna & häll dem & det smälta smöret i äggsmeten. Koka vattnet & häll i det. Häll smeten i en smord & bröad sockerkaksform. Grädda kakan mitt i ugen ca 30 minuter.

måndag 5 juli 2010

Kanel- & havrekakor

När man är uttråkad så provar man ett nytt recept. De här goda kakorna slänger man ihop i ett nafs.

Ca 25 st

3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret & rör ihop till en deg.
Forma till små kulor & lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem en bit ifrån varandra då de flyter ut under gräddningen. Platta till dem något.
Grädda dem mitt i ugnen 15-20 minuter.